Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium jakim się kierujemy. Zdecydowanie nie jest to cena. Chociaż w teorii lepsze restauracje prezentują wyższą cenę. Cechują się również wymyślnymi daniami, gdzie trzeba domyslać się co oznacza dana nazwa. Restauracje cechuje to, że można zarezerwować stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Mając świadomość, że w danym miejscu jest taki ruch, że konieczne jest rezerwować stolik, mamy świadomość, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi przejść takie badanie. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymywane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Restauracje mogą dodatkowo zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki temu mogą zaopatrzać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się sporą popularnością , czy nie mają zbyt dużej klienteli. Co do poszczególnych produktów, każda restauracja ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów dokonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, i jednocześnie taniej.