Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium , według którego dokonujemy oceny. Zdecydowanie nie jest to cena. Chociaż teoretycznie lepsze lokale prezentują wyższą cenę. Cechują się także wykwintnymi potrawami, gdzie czasem trudno odgadnąć co dana nazwa oznacza. Restauracje cechuje to, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Mając świadomość, że gdzieś jest na tyle spory ruch, że trzeba rezerwować stolik, mamy świadomość, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja ma obowiązek takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Podstawowe zaopatrzenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Lokale gastronomiczne mogą również prowadzić usługi cateringowe. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wówczas konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się sporą popularnością , czy nie przyciągają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, i jednocześnie taniej.