Ciężko wybrać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium , według którego dokonujemy oceny. Zdecydowanie nie jest to cena. Mimo, iż w teorii lepsze restauracje mają wyższą cenę. Cechują się również wykwintnymi potrawami, gdzie nie wiemy co dana nazwa oznacza. Restauracje cechuje to, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. Dodaje im to prestiżu. Wiedząc, że gdzieś jest taki ruch, że konieczne jest rezerwować miejsce, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek przejść takie badanie. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Standardowe zaopatrzenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymywane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Restauracje mogą dodatkowo prowadzić usługi cateringowe. Dzięki temu mogą zaopatrzać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotową żywność właśnie do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się dużą popularnością lub nie przyciągają zbyt wielu klientów. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.