Farmy ekologiczne to wyjątkowa wersja rolnictwa. Powstały wraz z ukształtowaniem się pełnego znaczenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród społeczeństwa świadomości ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i zaawansowaną nauką, które bez wątpienia usprawniają prowadzenie tego rodzaju farm. Co to właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od wyjaśnienia myśli, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem sporządzenia sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest zachowanie zdrowia ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych zasad, opierają się na wrodzonych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te metody to połączenie tradycyjnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one opracowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są nie chorują i nie szkodzą ekosystemom. Niwelują niepożądane działania, takie jak skażenie ziem czy zatrucie upraw. Hodowanie zwierząt przebiega na tych samych regułach. Dotyczy to przede wszystkich do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych hodowlach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na swobodne funkcjonowanie, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich nastrój, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Badania dowiodły, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. A do tego zasady ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, ponieważ gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by wspierać tego typu gospodarstwa.