Farmy ekologiczne to wyjątkowa wersja rolnictwa. Powstały wraz z ukształtowaniem się pełnej definicji ekologii i szerzącej się wśród obywateli osobowości ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i zaawansowaną nauką, które bez wątpienia umożliwiają prowadzenie takiego rodzaju farm. Co to w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Zacznijmy od wyjaśnienia idei, jaka mu towarzyszy. Najważniejszym powodem powstania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie zdrowia ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych zasad, opierają się na naturalnych procesach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego obszaru. Te sposoby to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i wiedzą. Rolnictwo ekologiczne ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są zdrowe i nie szkodzą glebom. Niwelują niemile widziane skutki, takie jak skażenie gleby czy zatrucie plonów. Hodowanie zwierząt opiera się na tych samych zasadach. Obejmuje to głównie do ich żywienia, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają miejsce na swobodny ruch, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych farmerów. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Badania dowiodły, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co ważne metody ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by popierać tego typu gospodarstwa.