Farmy ekologiczne to specyficzna forma rolnictwa. Powstały razem z ukształtowaniem się pełnego określenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród obywateli jaźni ekologicznej, a także z postępem technologicznym i postępującą nauką, które niewątpliwie uproszczają prowadzenie takiego typu gospodarstw. Czym w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od wytłumaczenia idei, jaka mu towarzyszy. Najważniejszym powodem powstania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie kondycji gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na samoistnych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te metody to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i wiedzą. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one opracowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są nie chorują i nie szkodzą środowisku. Niwelują niepożądane rezultaty, takie jak skażenie ziem czy zatrucie upraw. Hodowla zwierząt opiera się na tych samych zasadach. Dotyczy to głównie do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych hodowlach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają okazję na swobodne funkcjonowanie, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Udowodniono, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są pozbawione związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. A do tego zasady ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem angażować się, by wspierać tego typu gospodarstwa.