Farmy ekologiczne to nietypowa forma rolnictwa. Pojawiły się razem z uformowaniem się pełnej definicji ekologii i rozpowszechniającej się wśród społeczeństwa jaźni ekologicznej, oraz z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które bez wątpienia wspomagają prowadzenie takiego rodzaju farm. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy rozpocząć od sprecyzowania myśli, jaka mu przyświeca. Głównym powodem opracowania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest zachowanie zdrowia ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych zasad, opierają się na wrodzonych systemach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego obszaru. Te metody to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one zrobione z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są zdrowe i nie szkodzą środowisku. Niwelują niepożądane rezultaty, takie jak skażenie ziem czy zatrucie plonów. Hodowla zwierząt przebiega na podobnych regułach. Odnosi się to przede wszystkich do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o zdrowe żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na nieskrępowane ruchy, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Ruch jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, gdyż poprawia ich nastrój, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych hodowców. Czy warto stosować ekologiczne rolnictwo? Badania dowiodły, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są pozbawione toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. A do tego metody ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by podtrzymywać tego typu gospodarstwa.