Ekologiczne farmy to wyjątkowa forma rolnictwa. Pojawiły się razem z ukształtowaniem się pełnego znaczenia ekologii i szerzącej się wśród obywateli osobowości ekologicznej, a także z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które niewątpliwie wspomagają prowadzenie tego rodzaju farm. Co to w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Warto zacząć od sprecyzowania inicjatywy, jaka mu towarzyszy. Najważniejszym powodem opracowania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane zdrowia gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych zasad, opierają się na wrodzonych procesach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego obszaru. Te metody to połączenie tradycyjnych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one przygotowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są zdrowe i nie szkodzą ekosystemom. Niwelują niepożądane działania, takie jak skażenie ziem czy zatrucie upraw. Hodowanie zwierząt przebiega na tych samych zasadach. Odnosi się to przede wszystkich do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają miejsce na nieskrępowane ruchy, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, ponieważ poprawia ich nastrój, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych hodowców. Czy warto stosować rolnictwo ekologiczne? Udowodniono, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego nie zawierają związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. A do tego metody ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, ponieważ farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem angażować się, by podtrzymywać tego typu gospodarstwa.