Farmy ekologiczne to specyficzna wersja rolnictwa. Pojawiły się razem z ukształtowaniem się pełnego określenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród obywateli osobowości ekologicznej, oraz z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które z całą pewnością wspomagają prowadzenie takiego typu farm. Co to właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od sprecyzowania koncepcji, jaka mu przyświeca. Głównym powodem powstania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest zachowanie zdrowia ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych zasad, opierają się na naturalnych systemach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego rejonu. Te metody to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i wiedzą. Ekologiczne rolnictwo ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one przygotowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są zdrowe i nie szkodzą glebom. Redukują niepożądane rezultaty, takie jak skażenie ziem czy zatrucie plonów. Hodowla zwierząt opiera się na tych samych zasadach. Dotyczy to przede wszystkich do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych hodowlach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na swobodny ruch, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać ekologiczne rolnictwo? Udowodniono, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. A do tego zasady ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by utrzymywać tego typu gospodarstwa.