Farmy ekologiczne to wyjątkowa wersja rolnictwa. Pojawiły się wraz z uformowaniem się pełnego znaczenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród obywateli jaźni ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i postępującą nauką, które bez wątpienia wspomagają prowadzenie tego rodzaju farm. Czym w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Warto zacząć od sprecyzowania koncepcji, jaka mu przyświeca. Głównym powodem sporządzenia metod ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie kondycji ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na samoistnych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie tradycyjnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Rolnictwo ekologiczne ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one przygotowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą glebom. Niwelują niemile widziane efekty, takie jak skażenie ziem czy zatrucie plonów. Hodowla zwierząt opiera się na tych samych regułach. Odnosi się to głównie do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych hodowlach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na nieskrępowane ruchy, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Ruch jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, ponieważ poprawia ich nastrój, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać ekologiczne rolnictwo? Udowodniono, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co istotne zasady ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by podtrzymywać tego typu gospodarstwa.