Farmy ekologiczne to nietypowa forma rolnictwa. Powstały wraz z uformowaniem się pełnej definicji ekologii i szerzącej się wśród obywateli jaźni ekologicznej, a także z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które bez wątpienia uproszczają prowadzenie tego rodzaju gospodarstw. Czym w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Należy rozpocząć od sprecyzowania koncepcji, jaka mu przyświeca. Najważniejszym powodem sporządzenia sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie kondycji gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na samoistnych procesach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego obszaru. Te metody to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i nauką. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one przygotowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą środowisku. Redukują niepożądane rezultaty, takie jak skażenie gleby czy zatrucie plonów. Hodowla zwierząt opiera się na mniej więcej tych samych zasadach. Odnosi się to przede wszystkich do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają miejsce na swobodny ruch, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Badania wykazały, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego są pozbawione toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. A do tego metody ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, ponieważ gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by wspierać tego typu gospodarstwa.