Ekologiczne farmy to szczególna wersja rolnictwa. Pojawiły się wraz z ukształtowaniem się pełnego terminu ekologii i szerzącej się wśród ludzi osobowości ekologicznej, a także z rozwojem technologicznym i postępującą nauką, które z całą pewnością usprawniają prowadzenie tego typu farm. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Warto zacząć od wytłumaczenia koncepcji, jaka mu towarzyszy. Najważniejszym powodem sporządzenia sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest zachowanie zdrowia gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych zasad, opierają się na wrodzonych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te metody to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i wiedzą. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one opracowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są zdrowe i nie szkodzą ekosystemom. Niwelują niepożądane skutki, takie jak skażenie gleby czy zatrucie upraw. Hodowanie zwierząt przebiega na takich samych regułach. Obejmuje to przede wszystkich do ich żywienia, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają okazję na swobodne funkcjonowanie, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto stosować rolnictwo ekologiczne? Udowodniono, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego są pozbawione związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co ważne zasady ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, ponieważ farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem angażować się, by wspierać tego typu gospodarstwa.