Farmy ekologiczne to szczególna forma rolnictwa. Powstały wraz z uformowaniem się pełnego terminu ekologii i szerzącej się wśród obywateli osobowości ekologicznej, oraz z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które niewątpliwie wspomagają prowadzenie tego rodzaju farm. Czym w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Należy rozpocząć od wytłumaczenia koncepcji, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem sporządzenia sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane kondycji gleb, zwierząt i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na wrodzonych procesach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one przygotowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą środowisku. Niwelują niemile widziane rezultaty, takie jak skażenie ziem czy zatrucie upraw. Hodowanie zwierząt przebiega na mniej więcej tych samych zasadach. Dotyczy to głównie do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na nieskrępowane ruchy, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Ruch jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, ponieważ poprawia ich samopoczucie, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Badania dowiodły, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. A do tego zasady ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, ponieważ gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem angażować się, by wspierać tego typu gospodarstwa.