Farmy ekologiczne to szczególna wersja rolnictwa. Powstały razem z ukształtowaniem się pełnego terminu ekologii i szerzącej się wśród społeczeństwa osobowości ekologicznej, a także z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które z całą pewnością usprawniają prowadzenie tego typu gospodarstw. Czym w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od sprecyzowania myśli, jaka mu towarzyszy. Głównym powodem opracowania metod ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane zdrowia ziem, zwierząt i ludzi. Farmy prowadzone według tych reguł, opierają się na samoistnych procesach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i wiedzą. Rolnictwo ekologiczne ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one przygotowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą glebom. Redukują niepożądane rezultaty, takie jak skażenie gleby czy zatrucie upraw. Hodowanie zwierząt opiera się na podobnych zasadach. Obejmuje to głównie do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych hodowlach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na swobodne funkcjonowanie, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, ponieważ poprawia ich samopoczucie, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać ekologiczne rolnictwo? Badania dowiodły, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego są pozbawione związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co ważne zasady ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by wspierać tego typu gospodarstwa.