Nie jest łatwo wybrać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium , według którego dokonujemy oceny. Na pewno nie nim cena. Mimo, iż teoretycznie lepsze restauracje mają wyższą cenę. Cechują się także wymyślnymi potrawami, gdzie trzeba domyslać się co dana nazwa oznacza. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Wiedząc, że gdzieś jest taki ruch, że trzeba rezerwować stolik, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi takie badanie przejść. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymywane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Lokale gastronomiczne mogą dodatkowo zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki temu mogą zaopatrzać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie mają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.