Nie jest łatwo wskazać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium , według którego dokonujemy oceny. Z pewnością nie jest to cena. Mimo, iż w teorii lepsze lokale mają wyższą cenę. Cechują się także wymyślnymi daniami, gdzie nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Wiedząc, że gdzieś jest taki ruch, że trzeba rezerwować stolik, mamy świadomość, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi przejść takie badanie. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Podstawowe zaopatrzenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymywane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą również zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie mają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każdy lokal współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów wykonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, i jednocześnie taniej.