Nie jest łatwo wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium , według którego dokonujemy oceny. Na pewno nie jest to cena. Mimo, iż teoretycznie lepsze lokale mają wyższą cenę. Cechują się również wykwintnymi potrawami, gdzie czasem nie wiemy co dana nazwa oznacza. Restauracje cechuje to, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Wiedząc, że w danym miejscu jest na tyle spory ruch, że trzeba rezerwować miejsce, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymywane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Restauracje mogą dodatkowo zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki temu mogą zaopatrzać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się sporą popularnością , czy nie przyciągają zbyt wielu klientów. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów wykonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.