Nie jest łatwo wskazać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium jakim się kierujemy. Zdecydowanie nie jest to cena. Mimo, iż w teorii lepsze restauracje mają wyższą cenę. Cechują się także wykwintnymi potrawami, gdzie trzeba domyslać się co dana nazwa oznacza. Restauracje cechuje to, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. Dodaje im to prestiżu. Będąc świadomym tego, że gdzieś jest na tyle spory ruch, że trzeba rezerwować miejsce, wiemy, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek takie badanie przejść. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Standardowe zaopatrzenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymywane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Restauracje mogą również prowadzić usługi cateringowe. Dzięki temu mogą zaopatrzać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się dużą popularnością , czy nie mają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każdy lokal ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.