Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium jakim się kierujemy. Z pewnością nie nim cena. Chociaż teoretycznie lepsze restauracje prezentują wyższą cenę. Cechują się także wymyślnymi daniami, gdzie czasem trudno odgadnąć co dana nazwa oznacza. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Mając świadomość, że w danym miejscu jest na tyle spory ruch, że trzeba rezerwować miejsce, mamy świadomość, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi takie badanie przejść. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe zaopatrzenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymywane w czystości i dobrze przechowywane. Lokale gastronomiczne mogą dodatkowo zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się dużą popularnością lub nie mają zbyt wielu klientów. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów wykonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.