Nie jest łatwo wybrać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium jakim się kierujemy. Na pewno nie nim cena. Mimo, iż teoretycznie lepsze restauracje mają wyższą cenę. Cechują się również wymyślnymi potrawami, gdzie czasem nie wiemy co dana nazwa oznacza. Restauracje cechuje to, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Wiedząc, że w danym miejscu jest taki ruch, że konieczne jest rezerwować miejsce, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja musi takie badanie przejść. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Restauracje mogą również zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie przyciągają zbyt wielu klientów. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każdy lokal ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów wykonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, i jednocześnie taniej.