Nie jest łatwo wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium , według którego dokonujemy oceny. Na pewno nie jest to cena. Chociaż w teorii lepsze lokale mają wyższą cenę. Cechują się również wykwintnymi daniami, gdzie nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Wiedząc, że w danym miejscu jest na tyle spory ruch, że trzeba rezerwować miejsce, wiemy, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek przejść takie badanie. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Restauracje mogą również zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrzać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wówczas konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się sporą popularnością , czy nie przyciągają zbyt wielu klientów. Co do poszczególnych produktów, każdy lokal ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów wykonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.